'The next step in certificeringen'

14-09-2017    09:44   |    Karin van der Eijk

Een weblog van Karin van der Eijk, eigenaar van plantenkwekerij VDE Plant en tevens deelnemer aan Benefits of Nature, exclusief geschreven voor de GroenteNetten en SierteeltNetten.

Planten in huis maken gelukkiger, leveren zuurstof en energie. Consumenten zijn zich hier steeds meer van bewust, maar vragen zich daarnaast steeds vaker af; hoe duurzaam worden de producten die ze willen kopen nu geteeld. Consumenten willen zich hierover op een toegankelijke manier kunnen informeren. Maar hoe kunnen we deze informatie nu bij de consument krijgen? 

Als kweker(s) leveren we immers al jaren inspanningen om een schoon en duurzaam product te produceren. Duurzaamheid zegt iets over de manier waarop je produceert en waarbij je rekening houdt met wat van belang is voor toekomstige generaties. Al vanaf de start van MPS maakt ons bedrijf door middel van certificeringen deze prestaties inzichtelijk. MPS voerde verschillende certificaten en onlangs is een uniform MPS vignet en platform geïntroduceerd. Dit nieuwe vignet stelt ons als kweker in de gelegenheid om met consumenten te communiceren over duurzaamheid van sierteelt producten. 

Via het interactief platform: www.volgjebloemofplant.nl kan de consument namelijk met behulp van het unieke MPS-nummer (wat vermeld staat in het MPS-vignet), op het platform ontdekken bij welke kweker de bloemen of planten vandaan komen en zich informeren over hoe duurzaam een product tot stand is gekomen. Op deze manier kunnen we de consumenten inzicht geven in de duurzaamheid van de sierteelt. Een goede ontwikkeling.

Nog een goede ontwikkeling vind ik de koppeling tussen MPS en Benefits Of Nature. Benefits Of Nature berekent en verbetert de footprint van bedrijven en hun producten. De methode van deze footprintberekening is voor iedereen gelijk waardoor je ook met elkaar kunt vergelijken op bedrijfsniveau. Daarnaast kan je samen met toeleveranciers bekijken waar er met elkaar stappen te maken zijn. Iedereen is op zijn/haar manier bezig met een duurzame bedrijfsvoering, wij vonden dit voor ons bedrijf het missende deel binnen MPS. Daarom zijn we blij met deze samenwerking en de intenties die er zijn tussen beide partijen. De koppeling van Benefits Of Nature met het ABC systeem van MPS is inmiddels gerealiseerd, waardoor eenvoudig de geverifieerde data van MPS in de footprint berekening geplaatst kan worden. Dit scheelt ons als kweker tijd, geeft nauwkeurigheid, en de data is geverifieerd.

Ik ben van mening dat het goed is om als sector mee te werken aan een footprintberekening, je hebt dan een systeem wat werkbaar is en waardoor je transparantie kan aantonen. Net zoals MPS dat 24 jaar geleden ook gedaan heeft door het starten met certificeringen. Dat is altijd beter dan dat het ons opgelegd wordt. Belangrijk is wel dat het berekenen van de footprint door de sector gedragen is. Het zou niet goed zijn als we straks allemaal werken met verschillende footprintberekeningen. Met elkaar bouwen aan uniformiteit is voor mij echt 'the next step' binnen de certificeringen. 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

'Wat gaat de energieprijs doen?'

Een weblog van Peter van den Berg, directeur AgroEnergy. Deze blog is exclusief geschreven voor de GroenteNetten en de SierteeltNetten.

KAS 'Klimaat&Kassenbouw' live

De nieuwste uitgave van KAS, die vorige week door de bus viel, staat nu ook online. De uitgave kan op computer, tablet of smartphone worden...

R&D-faciliteit daglichtloos telen 22-09-2017    09:18
Afspraken gemaakt op extra ALV 22-09-2017    09:16
Dechering naar Schoneveld 22-09-2017    09:15
Harris helpt 'The Avocado Show' 22-09-2017    09:11
Voer de fotosynthese op (film) 22-09-2017    09:08
'Wijs op de vertrouwenspersoon' 22-09-2017    09:07
Fruit Logistica groeit verder door 22-09-2017    09:06
Filmpje over bodemverbeteraars 22-09-2017    08:59
Angst voor heffing vrachtwagens 22-09-2017    08:57
Cool Port van start in Rotterdam 22-09-2017    08:03
  Ga naar het nieuwsarchief